Wat Biljart Geschiedenis

Hierover lopen de meningen nogal uiteen er gaan zelfs verhalen in het rond dat Cleopatra het spel al beoefende in haar tijd.
Wat wel een feit is dat meerdere landen belangrijk zijn geweest in de ontwikkeling van het spel, zoals daar zijn Frankrijk, Engeland, Italië en Egypte.
Hoogstwaarschijnlijk is het spel in de 15de eeuw ontstaan in Frankrijk en was het aanvankelijk een buitensport.
En om de eenvoudige reden dat het buiten wel eens te koud was om te golven, verhuisde het spel naar binnen op een houten tafel welke bekleed werd met een groen laken, waarschijnlijk om de kleur van het gras na te bootsen.


http://biljart.zapto.org/img/geschiedenis_1.jpg

De tafel werd afgebakend met latten en in plaats van te stoten werden de ballen verschoven met een houten stok.

De term biljart is waarschijnlijk afkomstig uit Frankrijk, samengesteld uit de woorden “bille”, wat bal betekent en “art” wat kunst betekent.
Over het algemeen wordt wel aangenomen dat de Fransen de ontdekkers zijn van het caramboleren. Het schijnt zelfs zo geweest te zijn dat om te spelen het dikke einde van de stok werd gebruikt als schuifvlak. Later werd er met het dikke stokeinde tegen de bal geslagen en weer later werd er gespeeld met het dunne uiteinde van de stok. De laatste ontwikkeling was eigenlijk uit nood geboren, want indien de bal te dicht bij de rand lag dan kon men er niet meer bij met de voorkant en moest men de keu omdraaien ten einde de dunne kant te kunnen gebruiken, iets wat lange tijd alleen aan mannelijke spelers was voorbehouden omdat men bang was dat de dames een scheur in het laken zouden maken!


De tafels hadden in het begin platte verticale randen zodat de ballen niet steeds van tafel af zouden rollen. Al gauw leerde men hiervan gebruik te maken en begon men hier gericht op te spelen, het bandstoten was ontdekt.

http://biljart.zapto.org/img/geschiedenis_2.jpg

In onze landen kan Noord-Nederland als de bakermat van het biljart worden beschouwd, in 1696 bestond er al een gedrukte handleiding, dit zou als bewijs kunnen dienen dat de Nederlanders het spel in 1653 in Amerika hebben ingevoerd.
De eerste biljartwedstrijden zouden in Friesland en Groningen zijn gehouden.
In de loop der eeuwen werd het materiaal steeds meer verbeterd, waardoor het mogelijk werd dit spel wetenschappelijk aan te pakken. Vooral de uitvinding van de pomerans door de Fransman François Mangaud omstreeks 1827, heeft hierin een grote rol gespeeld. Hiermee werd het namelijk mogelijk de biljartbal zo te bewerken dat alle mogelijke effecten met een mathematische nauwkeurigheid bereikt konden worden.
Begin 1800 verandert er veel aan het materiaal, hoofdzakelijk dankzij de industriële revolutie.
Zoals hierboven beschreven maakt de keu enkele veranderingen mee.
Vanaf 1835 wordt leisteen gebruikt als blad voor de tafel.
Goodyear ontdekt in 1839 het vulkaniseren van rubber en tegen 1845 vervangt dit materiaal de voordien gebruikte vlasvezels als vulling voor de banden van de biljarttafel. Tegen 1850 is de biljarttafel geëvolueerd tot zijn huidige vorm.

http://biljart.zapto.org/img/geschiedenis_3.jpg

De spelsoort is in de loop der eeuwen overal op de wereld door geëvolueerd tot de vele huidige spelsoorten die er zijn zoals daar zijn het Koreaanse carambolebiljart, het Russische biljart, het golfbiljart, het poolbiljart, het English billiards en het snooker.

Kapitein Mingaud   

De pomerans: Kapitein François Mingaud, een van Napoleons officieren, die zich in 1822 in Rotterdam vestigde en aldaar op 23 december 1847 overleed, zat eind 1700 in de Bastille als politiek gevangene. Hij moet wel een grote cel gehad hebben, want op een of andere manier kreeg hij er een biljarttafel geplaatst. De kapitein was zo bezeten van het biljart dat hij, toen hij zijn straf uitgezeten had, toestemming vroeg om langer in de gevangenis te blijven om zo zijn spel te kunnen perfectioneren.

Deze Mingaud heeft veel betekend voor het biljart. Zo heeft hij rond 1790 een nieuwe keu ontwikkeld. Tot dan was het uiteinde van de keu nog vierkant, Mingaud kwam ertoe dit uiteinde rond te maken waardoor men ook moeilijker stoten kon maken. Het is ook in deze periode dat men krijt begint te gebruiken om meer wrijving tussen keu en bal te verkrijgen. In 1807 verbetert kapitein Mingaud de keu nog meer door een stukje leder op de top van de keu te plaatsen, de ‘pomerans’ is geboren. Alhoewel de pomerans in het begin nog niet de aandacht kreeg die hij verdiende (men had nog problemen om de pomerans goed te bevestigen zodat hij maar al te vaak loskwam bij het stoten) kon men nu ook effect aan de bal geven; dit leek wel hekserij.

Het roteren van de bal bij bepaalde stoten, door wrijving, een temperatuur kan bereiken van 250 °C, en hierdoor een witte punt veroorzaakt op het laken?
 een duidelijk voorbeeld van hoeveel krijt er na elke stoot van uw pomerans vliegt.
Er speciale biljarttafels worden gemaakt om in schepen geplaatst te worden en dat deze zichzelf waterpas stellen?

Biljart Artistiek is de enige biljart biljartsoort waarbij nog wel Ivoren biljartballen worden gebruikt. Het is nog niet mogelijk om een biljartbal te vervaardigen waarbij een kunststof de biljarteigenschappen en gedragingen herbergt.

Uiteraard worden voor het vervaardigen van biljartballen geen olifanten meer gedood en is de voorraad ivoren biljartballen van de diverse biljartbonden zo groot, dat men nog wel even vooruit kan.

De biljartbonden hebben hiervoor een dispensatie gekregen.

Maar hiervoor was er al eerder een schaarste omtrent ivoren biljartballen.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog bestond er een blokkade waardoor het ivoor het land niet meer binnen kwam.

Daardoor dat twee industriële broers (The Hyatt brothers), en beiden gepassioneerde spelers, een prijs uitloofden aan degene die een vervanger zou vinden voor het ivoor. Het nieuwe materiaal werd "celluloid", en bracht hen een fortuin op.

Na een eeuw zoeken werd er wederom een nieuw materiaal uitgevonden. Het "Phenol" beschadigde zelfs niet na honderden achter elkaar afgevuurde impacts waardoor het uitermate geschikt werd om biljartballen van te maken.

  De banden: Aan het einde van de 19e eeuw vond het Amerikaanse bedrijf Goodyear onder leiding van Charles Goodyear een nieuw rubber uit.
  Dit ging geheel per ongeluk waardoor vulkaniseren van rubber nu mogelijk werd.

  Banden werden tot dan toe meestal gemaakt van randen gevuld met hooi of paardenhaar maar nu van gevulkaniseerd rubber.

De energieoverdracht van de bal op het rubber en andersom werd hierdoor enorm verbeterd en ook de baan van de bal een flinke verlenging waardoor het driebandenspel mogelijk werd. Deze "boost" kreeg uiteraard elke biljartvariant.

Nadat dus ook Driebanden werd gespeeld werd er na 1910 de eerste verwarming geïnstalleerd in biljarttafels. Hierdoor werd de vochtigheidsgraad in het laken aangepakt en rolden de ballen weer iets beter en verder.

                                 

De caramboletafel is tweemaal zo lang als breed. Het 'match-biljart' ('grote tafel' of 'wedstrijdbiljart') meet 2,845 bij 1,4225 meter. Er bestaan ook kleinere versies: een met een formaat van 2,30 bij 1,15 meter (ook wel 'kleine tafel' genoemd) en er bestaat een tussenformaat van 2,55 bij 1,275 meter (ook wel 'halve match' genoemd). Een andere variant van de kleine tafel heeft een formaat van ongeveer 2,10 bij 1,05 m.

De afmetingen van een snookertafel zijn groter dan bij gewone carambole- of pooltafels. In de standaarduitvoering (waarop officiële wedstrijden gespeeld worden) is een snookertafel 356,87cm lang en 177,80cm breed en is de bovenkant van de band 86,36cm boven de vloer

De golfbiljart meet 180 op 90 cm  ( ook wel tapbiljart, topbiljart of toppenbiljart genoemd ) is dan ook de kleinste gaat bv 4x in een snookertafel

      

   Meesters van het groene laken Antwerpsesteenweg 109 2390 Malle Belgium

Biljarts van Verhoeven zijn wereldbekend alle Belgische kampioenschappen en de meeste wereldrecords worden erop gespeeld De zaak werd gesticht in 1973 door Jos Verhoeven. Hij gaf zijn vakmanschap als het ware genetisch door aan zijn zoons Marc en Luc. en zijn nu ook de golfbiljart aan het veroveren met het wegvallen van de Duque biljart.